Pagina principală Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva Motto: Cât asculti de Dumnezeu, atât asculta si Dumnezeu de tine
Parintele Arsenie Boca    

Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva
Dăruind vei dobândi

  Întrebări frecventeÎntrebări frecvente   CăutareCăutare   Lista membrilorLista membrilor   Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori   ÎnregistrareÎnregistrare 
  Regulament Regulament    ProfilProfil    Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 


Pagina principală Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva » Dogmatica si Morala » Să facem om după chipul si asemănarea Noastră
Acest forum este închis, nu se pot scrie, crea, răspunde sau modifica subiecte  Acest subiect este închis, nu puteti posta mesaje Subiectul anterior :: Subiectul următor 
Să facem om după chipul si asemănarea Noastră
MesajTrimis: Vin Mai 16, 2003 4:13 pm Răspunde cu citat (quote)
Anynell
 
Data înscrierii: 10 Mar 2003
Mesaje: 13


"Să facem om după chipul si asemănarea Noastră" (Fac. 1,26)

În Patericul egiptean există o relatare despre un avva care privind cu insistentă o femeie, aceasta i-a spus: eu trebuie să privesc la tine pentru că din tine am fost luată dar tu trebuie să privesti la pământ pentru că din pământ ai fost luat.

Care este taina Omului: a bărbatului si a femeii respectiv care este mai mare? Bărbatul că a fost făcut primul -dar a fost făcut pe si respectiv din pământ-, sau femeia care a fost făcută a doua -dar în Rai si din coasta lui Adam-? Asadar ce-i mai important a te naste pe pământ sau în Rai?


Cu referire la creatia Sa: omul, Dumnezeu ni se revelează în Sfânta scriptură si ne spune:

"Femeile să se supună bărbatilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum si Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor si este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, asa si femeile bărbatilor lor, întru totul. Bărbatilor, iubiti pe femeile voastre, după cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea..." (Efeseni 5,22-25)

"Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea si femeia bărbatului. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia." (I Cor. 7,3-4)

"Căci femeia măritată e legată, prin lege, de bărbatul său atâta timp cât el trăieste" (Rom. 7,2)

"Asa si femeia care-si lasă bărbatul si face mostenitor din străini. Că intâi legea Domnului a călcat, al doilea bărbatului său a gresit, al treilea întru desfrâu s-a desfrânat, si cu bărbat străin a făcut copii." (Sirah 23, 30-31)

"Femeia să nu poarte vesminte bărbătesti, nici bărbatul să nu imbrace haine femeiesti" (Deut. 22,5)

si exemplele pot continua...

Anynell
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
MesajTrimis: Mie Ian 21, 2004 8:58 am Răspunde cu citat (quote)
Florin Giurca
 
Data înscrierii: 18 Oct 2003
Mesaje: 629


Nu vad de ce s-ar trufi femeia ca nu a fost facuta din pamant, ci din coasta lui Adam. Asta ar da de inteles tocmai ca-l considera pe Adam mai "nobil" decat pamantul din care a fost facut. Nu asta e problema, din ce fel de materie au fost facuti unul sau altul - au fost facuti din aceeasi materie. Si au primit acelasi Duh. Numai momentul si scopul creatiei lor difera. Nu vreau sa par mai anti-feminist decat e cazul, dar diferenta de scop si menire dintre existenta barbatului si a femeii se vede din toata istoria si viata sociala. A, si daca tineti neaparat sa vedeti o parabola in faptul ca Eva a fost creata in Rai, subscriu la asta, dar o citesc invers: Adam era in Rai cand a fost creata Eva!
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
O mica greseala
MesajTrimis: Dum Ian 22, 2006 1:40 pm Răspunde cu citat (quote)
Justin
 
Data înscrierii: 19 Ian 2006
Mesaje: 22
Locație: Bucuresti


Draga Anynell,

Povestirea din Patericul egiptean da o lectie calugarului care e oprit de la lucrurile lumesti. Desigur ca nici un barbat decent nu o sa priveasca cu insistenta o femeie, nu e politicos. Ba in momentul in care saluta o femeie un barbat trebuie sa incline un pic capul.

Cat despre faptul ca femeia a fost creata din coasta barbatului, trebuie sa intelegem ca notiunea de femeie va fi legata intotdeauna de notiunea de copil. Pentru ca ea aduce pe lume copiii barbatului. Barbatul trebuie sa aiba grija de femeia si de copiii sai cum are grija Dumnezeu de copiii sai.

E dragut sa urmarim cum copiii nostri pe care ii crestem fara sa duca lipsa de nimic si in multa dragoste, la un moment dat incalca vorbele noastre.

Cu drag,
Justin
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Dum Mar 19, 2006 3:03 pm Răspunde cu citat (quote)
flori
 
Data înscrierii: 10 Mar 2005
Mesaje: 42


De fapt care este sensul acestei comparatii? Care este mai mare raportat la ce? In ce fel poate fi femeia mai mare ca barbatul sau invers?
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
MesajTrimis: Mar Mar 28, 2006 6:25 am Răspunde cu citat (quote)
Ion
 
Data înscrierii: 25 Mar 2006
Mesaje: 13


Ce nu am inteles eu este : Dece Dumnezeu spune:
18 Domnul Dumnezeu a zis: Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el."
Vedem ca Mantuitorul si multi alti sfinti au putut trai fara femei si au avut mai mult timp pentru Dumnezeu si mai putine necazuri.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Mar Mar 28, 2006 7:49 am Răspunde cu citat (quote)
flori
 
Data înscrierii: 10 Mar 2005
Mesaje: 42


sunt exceptii
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
MesajTrimis: Mar Mar 28, 2006 6:14 pm Răspunde cu citat (quote)
Ion
 
Data înscrierii: 25 Mar 2006
Mesaje: 13


Citat:
sunt exceptii


O.k. Dar de-a lungul secolelor vedem aceasi comportare.
Toti cei ce au vrut sa faca ceva mai mult pentru sufletele lor, dar si pentru Dumnezeu, nu sau implicat cu femei.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Mar Mar 28, 2006 6:41 pm Răspunde cu citat (quote)
grecu florin
 
Data înscrierii: 10 Ian 2004
Mesaje: 200
Locație: braila


Incerc si eu o parere personala.Cred ca Eva a fost facuta si ca ajutor al lui Adam,dar cred ca e mai mult de atit.In lumea aceasta si in Dumnezeu legatura dragostei este cea care face din toti una.De aceea,fiind facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu,omul trebuia sa reverse dragostea fata de Dumnezeu,lume,dar si fata de semeni.Ori pentru aceasta era nevoie sa fie semeni.Cred ca rostul crearii femeii nu e cel al unei unelte ce trebuie folosita sau a unei ispite de care sa te temi,ci a fi iubita in primul rind.Un parinte mi-a spus o data :daca noi am reusi sa iubim femeia noastra cum iubeste Hristos Biserica,atunci femeia ar deveni mucenica pentru noi.Cine da vina pe ceva din creatia aceasta,nu face decit sa isi ascunda propriile pacate.Doamne ajuta!
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
MesajTrimis: Mar Mar 28, 2006 7:41 pm Răspunde cu citat (quote)
flori
 
Data înscrierii: 10 Mar 2005
Mesaje: 42


Eu nu cred ca cei care se "implica cu femei" si care sunt majoritari fac mai putin pentru sufletul lor si pentru Dumnezeu. Sunt doar doua cai diferite prin care poti la fel de bine sa faci sau nu ceva pentru tine si pentru Dumnezeu Oricum cel mult putem crede ca am avea mai mult timp pentru spiritualitate in singuratate (fara responsabilitatile unei relatii) indiferent ca suntem barbati sau femei
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
MesajTrimis: Mie Mar 29, 2006 9:37 am Răspunde cu citat (quote)
Ion
 
Data înscrierii: 25 Mar 2006
Mesaje: 13


Citat:
daca noi am reusi sa iubim femeia noastra cum iubeste Hristos Biserica,atunci femeia ar deveni...........


Foarte biblica concluzia aceasta. Nu de putine ori intalnim scris in Biblie ca, sotul sa-si iubeasca sotia, asa cum a iubit Hristos Biserica.
Atat timp cat cineva sa casatorit asa trebuie sa procedeze, daca nu atunci cum spunea si parintele, isi ascunde pacatele sale prin a se comporta fara dragoste.
Dar eu m-am referit la cei ce sau hotarat sa nu se casatoresca ca sa slujesca mai bine si (nestingheriti) pe Dumnezeu.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Mie Apr 19, 2006 1:24 am Răspunde cu citat (quote)
alphred
 
Data înscrierii: 10 Aug 2004
Mesaje: 7


e posibil sa-mi amintesc gresit, dar acel avva s-a rugat la Dumnezeu sa primeasca cuvant de folos de la un om. si toata ziua nu a primit nimic. apropiindu-se timpul rugaciunii de seara merge spre biserica si vede o femeie usoara care in manastire privea la barbati. Parintele o intreaba daca nu-i este rusine ca si aici sa caute pofte pacatoase. ea ii raspunde eu ma uit la tine ca din coasta ta sunt facuta tu ar trebui sa cauti la pamant ca din el esti facut.

Hristos spune ca numai exista rob sau liber, pagan sau iudeu, barbat sau femeie...
suntem egali in fata Lui Dumnezeu.
cat despre afirmatia ca femeia te poate frana pe calea mantuirii, nimic mai fals. daca citim vietile sfintilor vedem ca sunt multi sfintii casatoriti (Casnicia, cale spre sfintenie). Sfanta Natalia vine la inchisoarea unde era Sfantul Adrian(sotul ei) si-l indeaman sa nu lepede credinta in Hristos si sa patimeasca mucenicia. Vedem pe mama unuia din ce 40 Mucenici din Sevasta, care-si cara fiul pe brate pentru a patimi si el mucenicia alaturi ce ceilalti. avem si exemple negative, dar nu generalizam nici intr-un sens nici in celalat. e alegerea fiecaruia
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Mie Apr 19, 2006 11:54 am Răspunde cu citat (quote)
Alecs
 
Data înscrierii: 04 Noi 2005
Mesaje: 57
Locație: Iasi


In Facerea I.27 :"Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. " iar mai incolo in cap II.7:"Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie." Cum se intelege asta?In cap2 e doar e relatare mai amanuntita la ce s-a intamplat cand L-a facut pe om,sau prima data omul era si parte barbateasca si femeiasca laolalta si abia mai tarziua cand a fost facuta Eva au devenit barbat si femeie?
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Mie Apr 19, 2006 1:14 pm Răspunde cu citat (quote)
grecu florin
 
Data înscrierii: 10 Ian 2004
Mesaje: 200
Locație: braila


Adam a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.Iar prin luarea Evei din Adam Dumnezeu ne arata un mod de multiplicare sau inmultire a oamenilor ,diferit de cel comun(sexual) de dupa cadere.Sufletul nu e nici barbat ,nici femeie.Doar trupul si modul de exprimare difera la barbat si la femeie,mod ce se diferentiaza mai puternic dupa cadere.Caci si intre monahi si monahii nu e diferenta.Si nici intre ingeri.Doamne ajuta!
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
MesajTrimis: Joi Apr 20, 2006 6:16 am Răspunde cu citat (quote)
de-retour
 
Data înscrierii: 10 Mar 2005
Mesaje: 163
Locație: Europa centralä.


grecu florin a scris:
Adam a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Iar prin luarea Evei din Adam Dumnezeu ne arata un mod de multiplicare sau inmultire a oamenilor, diferit de cel comun (sexual) de dupa cadere. Sufletul nu e nici barbat, nici femeie. Doar trupul si modul de exprimare difera la barbat si la femeie, mod ce se diferentiaza mai puternic dupa cadere.Caci si intre monahi si monahii nu e diferenta.Si nici intre ingeri.Doamne ajuta!


Porunca "cresteti si vä înmultiti" vine înainte de cädere. Raportul conjugal e sfânt, nu urmare a cäderii. Curvia si adulterul sunt urmärile cäderii.

Îmi place mult ideea lui Origen. El preia o idee anticä, explicând Geneza. Spune cä la început Adam era androgin, dar când Dumnezeu ia "o coastä", de fapt îi ia jumate din organele de reproducere, pe care le dä trupului Evei.

Diferentza sexualä e o chestiune foarte întepätoare în Occident, atât în filosofie, cât mai ales în teologie. Asta din cauza problemei preotiei femeii... Argumentul cel mai invocat de conservatori e urmätorul: femeia are alt astîmpär decât bärbatul; deci diferenta sexualä nu constä doar în organele de reproducere, cât mai mult în astîmpär, care le împiedicä de la slujire.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Joi Apr 20, 2006 4:35 pm Răspunde cu citat (quote)
RIP
 
Data înscrierii: 07 Noi 2003
Mesaje: 138


adevarat
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Vin Apr 21, 2006 3:39 pm Răspunde cu citat (quote)
Ion
 
Data înscrierii: 25 Mar 2006
Mesaje: 13


Nedumerirea mea consta in faptul, ca Dumnezeu creaza mai intai pe barbat si apoi observa ca nu e bine pentru om sa fie singur.
Si ii face o sotie ( ajutor).
Ce iL determina pe Dumnezeu sa remarce ca nu e bine pntru om sa fie singur.

15 Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca.
Geneza 2.8;
16 Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: Poti sa maninci dupa placere din orice pom din gradina;
17 dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu maninci, caci in ziua in care vei minca din el, vei muri negresit."
Geneza 2.9;Geneza 3.1-17;Geneza 3.3-19;Rom 6.23;1Cor 15.56;Iac 1.15;1Ioan 5.16;
18 Domnul Dumnezeu a zis: Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el."
Geneza 3.12;1Cor 11.9;1Tim 2.13;
19 Domnul Dumnezeu a facut din pamint toate fiarele cimpului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele.
Geneza 1.20-24;Ps 8.6;Geneza 6.20;
20 Si omul a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor cimpului; dar, pentru om, nu s-a gasit niciun ajutor, care sa i se potriveasca.
21 Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adinc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a inchis carnea la locul ei.
Geneza 15.12;1Sam 26.12;
22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si a adus-o la om.
Prov 18.22;Evr 13.4;
23 Si omul a zis: Iata in sfirsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, (in evreieste (isa) vine de la un cuvint care inseamna barbat (is).) pentru ca a fost luata din om."
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Vin Apr 21, 2006 4:42 pm Răspunde cu citat (quote)
de-retour
 
Data înscrierii: 10 Mar 2005
Mesaje: 163
Locație: Europa centralä.


Ion a scris:
Nedumerirea mea consta in faptul, ca Dumnezeu creaza mai intai pe barbat si apoi observa ca nu e bine pentru om sa fie singur.
Si ii face o sotie ( ajutor).
Ce iL determina pe Dumnezeu sa remarce ca nu e bine pntru om sa fie singur.


Omul era deplin de la bun început. Sf Mesrob tälmäceste "chipul" lui Dumnezeu în om, ca aspect tri-unitar: omul fiind duh-vietate-corp.

Totusi, chiar cu organe auto-reproductive, omul era o singurä persoanä; ceea ce e mai greu de träit.

Totusi, femeia îi este "de ajutor", dar asta nu înseamnä cä ea e creatä doar pt el. <<Nu e bine ca omul sä fie singur>>. Adicä neîmperecheat. A se vedea: isch+ischa=adam.

Nu stiu dacä m'am exprimat pe înteles...
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
MesajTrimis: Sâm Apr 22, 2006 3:18 am Răspunde cu citat (quote)
Ion
 
Data înscrierii: 25 Mar 2006
Mesaje: 13


Ar fi bine ca sa mai posteze cineva, in legatura cu tema.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Să facem om după chipul si asemănarea Noastră
  Pagina principală Pro Arad: Forum Ortodox - arhiva » Dogmatica si Morala
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Data este GMT + 3 Ore  
Pagina 1 din 1  

  
  
 Acest forum este închis, nu se pot scrie, crea, răspunde sau modifica subiecte  Acest subiect este închis, nu puteti posta mesaje  Powered by phpBB © 2001-2005 phpBB Group
Style by Vjacheslav Trushkin and modified by Petru Jigorea
Versiune în limba română: Romanian phpBB
Vizitati si:

Manastirile Athosului si Meteorele
eXTReMe Tracker